Keratan Akhbar
A- A A+

LANGKAWI, 28 Feb (Bernama) -- Jawatankuasa Geopark Kebangsaan telah menerima sebanyak 15 pencalonan dari seluruh negara kecuali Melaka dan Negeri Sembilan untuk dipertimbangkan bagi mendapat pengiktirafan Geopark Kebangsaan, kata ahli pakar jawatankuasa itu, Prof Emeritus Datuk Dr Ibrahim Komoo di sini hari ini.

Katanya pencalonan-pencalonan ini dikemukakan berikutan minat yang semakin meningkat dalam kalangan negeri-negeri berkenaan untuk mewujudkan tapak geopark berikutan kejayaan yang dicapai oleh Langkawi sejak mendapat pengiktirafan Geopark Global oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

"Kita sedang bekerja keras untuk membantu mereka mewujudkan Geopark Kebangsaan (di negeri masing-masing)," katanya kepada pemberita selepas pelancaran logo baharu Langkawi UNESCO Global Geopark dan program Geokomuniti oleh Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Tan Sri Khalid Ramli di sini.

Geopark merupakan sesuatu kawasan yang memiliki tapak warisan geologi yang boleh digunakan bagi tujuan pemeliharaan, pendidikan dan pembangunan secara lestari dan Prof Ibrahim berkata pengwujudan Geopark Kebangsaan ini menjadi langkah permulaan sebelum menjadi geopark bertaraf dunia menerusi pengiktirafan UNESCO.

"Ini adalah formula yang digunakan di Jepun dan China yang telah mewujudkan geopark kebangsaan dulu, lepas itu barulah dinilai sebelum disyorkan untuk menjadi geopark global," katanya.

Senarai Perkhidmatan Online

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No. 2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Lihat Direktori Bahagian/Pejabat Negeri

Sentiasa Berhubung

Facebook-icon Twitter-icon Youtube-icon Blogger-icon RSS-icon
Mobile-icon jmg mobile qr code mobile apps icon
isms
 

Kata Kunci Popular

Your browser doesn't support canvas.