Senarai Blog

SEMINAR MEMPERKUKUH EKONOMI DIGITAL SABAH

SEMINAR MEMPERKUKUH EKONOMI DIGITAL SABAH

TANJUNG ARU, SABAH (07 MARCH 2018) : RABU, Lebih 1000 peserta telah hadir ke seminar “Championing Sabah’s Digital Economy” bertempat di Shangri La’s Tanjung Aru And SPA, Kota Kinabalu, Sabah yang dianjurkan oleh Kementerian Pembangunan Perindustrian Sabah.

Gambaran keseluruhan seminar; Ekonomi digital permeaters semua aspek masyarakat, termasuk cara orang berinteraksi, landskap ekonomi dan kemahiran yang diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan yang baik. Dengan teknologi digital yang semakin berkembang membuka peluang melimpah ruah sebagai perniagaan berkembang di peringkat global. Seminar ini bertujuan untuk mewujudkan kesedaran untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS/SMEs) di Sabah untuk kekal berdaya saing dan berjaya dalam persekitaran perniagaan yang mencabar.

Majlis Perasmian dan Pelancaran Seminar serta Platform eCommerce “BORNEO KAKI” telah disempurnakan oleh Y.A.B Tan Sri Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Ketua Menteri Negeri Sabah.

Sehubungan itu, sebanyak 6 sesi forum dan perkongsian dari pelbagai agensi telah melengkapkan dan membuka minda para peserta mengenai perkembangan perniagaan secara digital pada masa ini dan masa hadapan.

Pihak penganjur juga telah menyelitkan sebanyak 19 cabutan bertuah yang menarik untuk dimenangi seperti Dron dan Handphone. Tahniah diucapkan kepada Pelajar Latihan Industri JMG Sabah, Cik Norven binti Razali (Diploma Networking, Politeknik Kuching) kerana bertuah menjadi salah seorang yang memenangi cabutan bertuah tersebut.  Turut hadir mewakili JMG Sabah Puan Besty J. Adim (Penolong Juruukur, Unit Pengurusan Maklumat).

NORVEN

inside2

Perhimpunan Bulanan Makmal Geokimia Kuantan

Perhimpunan Bulanan Makmal Geokimia Kuantan

Kuantan, 1 Mac 2018: Telah diadakan satu Majlis Perhimpunan Bulanan Bersama Pengarah BPT, bertempat di  Makmal Geokimia, Kuantan. Majlis telah dihadiri oleh 15 orang wakil dari BPT termasuk Dato' Mohd Za’im bin Dato' Abdul Wahab selaku Pengarah. Majlis dimulakan dengan bacaan Yasin danTahlil yang telah dipimpin oleh Tn. Hj. Mohd Saad Bin Samsudin. Selepas itu sesi bergambar beramai-ramai pula diadakan sebagai tanda kenang-kenangan.

Baca selanjutnya

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No.2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Sentiasa Berhubung

Facebook-iconTwitter-iconYoutube-iconRSS-icon
Mobile-iconjmg mobile qr codemobile apps icon