Laporan Mesyuarat TaskForce Projek Pembinaan Telaga Air Bawah Tanah Johan Setia Bil 1/2019

Mesyuarat telah diadakan di JMG Selangor/Wilayah Persekutuan dan dipengerusikan oleh Pengarah JMGSWP. Mesyuarat telah membincangkan beberapa perkara penting dalam perlaksanaan projek ini iaitu lokasi kawasan yang bermasalah gambut terbakar, status pemilikan tanah bagi tapak cadangan penggerudian, jangkamasa bagi pelan kerja yang dicadangkan, lawatan tapak, kajian geofizik yang dicadangkan, pembinaan check dan dan pizometer di kawasan bermasalah dan beberapa isu lain yang berkaitan. Mesyuarat telah dipengerusikan oleh Pengarah JMG Selangor/W.P. dan dihadiri oleh wakil agensi-agensi iaitu UPBN, JAS, BOMBA, PTD, MPK, ARSM, JPS, JAS, Jab. Pertanian, TNB dan BPT JMG. Mesyuarat bersetuju kerja-kerja penggerudian telaga air bawah tanah ini akan mengambil masa selama lebihkurang 10 minggu untuk dijalankan dan tarikh janggkaan siap bagi 2 buah telaga ialah pada pertengahan bulan April 2019.

Carta perlaksanaannya adalah seperti berikut:

 1

Kehadiran:

 1. Pgh JMGSWP, TPGS JMGSWP, 2 Peg JMGSWP, Peg Geofizik BPT
 2. UPBNS En. Fairuz KPSU
 3. Wakil JAS Selangor
 4. Wakil JPS Selangor
 5. Wakil ARSM
 6. Wakil PTD Klang
 7. Wakil Jab PertanianSelangor
 8. Wakil Bomba Selangor
 9. Wakil TNB Selangor

Perutusan Pengerusi

Memberi penerangan sejarah kebakaran gambut di Johan Setia dan kajian2 terdahulu oleh JMG dan keputusan kerajaan utk siapkan pembinaan 2 telaga tiub pd bulan April, 2019. Task Force diketuai JMGSWP. Priority projek adalah Tahap Kritikal dan  Keutamaan Tertinggi. Bajet RM460K dpd JAS.

Perkara 1

ARSM telah membentang hasil siasatan geofizik yg dibuat pd Nov 2018. Keputusan - tiada sumber air yg sesuai. Tidak cukup dalam utk jumpa batuan keras.

Perkara 2

PTD Klang telah mencadang 4 lokaliti tanah bukan milik persendirian utk pembinaan 2 telaga.

Selepas sesi perbincangan teknikal yg menyeluruh, keputusan mesy spt berikut:

 1. Lawatan Tapak pd 14.01.2019 utk memeriksa cadangan lokasi telaga yg disaran oleh PTD Klang.  Urusan lawatan tapak akan dikendali oleh JPS Selangor.
 2. Sebagai tindakan secara parallel, Pengerusi mencadangkan menggunakan RM15K dpd bajet yg JMG akan terima dpd JAS berjumlah RM100K utk projek Naiktaraf Telaga Sediada utk membina beberapa Piezometer di kwsn Johan Setia. Pihak JAS bersetuju. Tujuan pemasangan: utk monitor level air tanah sbg langkah preventig secara flooding selepas 2 minggu tidak hujan. Selepas siap dipasang, JMG akan serahkan kpd UPBN Selangor utk dibuat monitoring. JMG akan bantu flooding. Target siap pemasangan Piezometer ialah 2 minggu selepas bajet diterima. 
 3. Oleh kerana kajian geofizik oleh ARSM cuma ke kedalaman 80m dan tidak menjumpai batuan keras, JMG akan membuat kajian geofizik utk target kedalaman 120-200m.
 4. TPGS JMGSWP diarah membuat rujukan kajian SI (borehole) terdahulu di kawasan berhampiran utk mendapat gambaran awal kedalaman batuan keras
 5. Semua kerja JMG (geofizik, penyediaan specs sebutharga dan urusan tawaran projek, drilling, ujian pengepaman dan pembinaan telaga memakan masa 3 bulan. Dijangka siap pada minggu ke-3 April.