Integrity Complaint Form
A- A A+

Dasar e-Penyertaan ini bertujuan untuk memulakan budaya dan amalan e-penyertaan demi meningkatkan ketelusan dan penyertaan awam dalam mempertingkatkan mutu perkhidmatan Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG).

JMG sentiasa mengiktiraf penglibatan awam bagi membolehkan Jabatan untuk meneroka perspektif yang lebih luas, sumber maklumat, dan penyelesaian yang berpotensi untuk meningkatkan keputusan dan perkhidmatan. Ia juga menyediakan asas bagi hubungan produktif, dialog dan perbincangan yang lebih baik, dan tadbir urus yang teratur.

Objektif e-Penyertaan adalah untuk melibatkan rakyat dalam dasar pembangunan dan proses membuat keputusan melalui penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi.

Oleh yang demikian, JMG amat mengalu-alukan penyertaan dengan mematuhi terma dan syarat penyertaan yang telah ditetapkan seperti berikut: 

 1. Sebarang kenyataan yang menyentuh sensitiviti sesama kaum, agama dan politik adalah dilarang sama sekali.
 2. Dilarang menjatuhkan maruah, menyerang peribadi & mengeluarkan kenyataan yang boleh menyinggung perasaan peserta yang lain.
 3. Kawal kenyataan anda, elakkan dari mengeluarkan bahasa kesat dan kenegerian.
 4. Tidak digalakkan bersembang atau menghantar ayat yang lari daripada topik utama.
 5. Topik dan link ke laman web LUCAH adalah DILARANG sama sekali.
 6. Pastikan kenyataan/topik anda tidak menyalahi peraturan ‘COPYRIGHT LAW’, ‘TRADEMARK’, ‘PATENT’ dan lain-lain.
 7. DILARANG menggunakan ruangan e-Penyertaan ini sebagai tempat untuk menjalankan sebarang peraduan, skim piramid, skim cepat kaya, skim duit internet, surat berantai, e-mail sampah (junk e-mail) samada secara komersil atau sebaliknya.
 8. Tidak dibenarkan memuat naik fail-fail yang mengandungi virus-virus komputer seperti virus “Trojan Horses”, “worms”, “time bombs”, “cancel boots” atau apa-apa sahaja perisian atau program-program yang boleh merosakkan operasi sesebuah komputer pengguna yang lain.
 9. Pihak pentadbir ruangan e-Penyertaan di dalam mana-mana keadaan tidak mengesahkan, menyokong, mewakili atau menjamin sebarang kebenaran, ketepatan atau kebolehpercayaan mana-mana kenyataan/topik yang di buat di dalam ruangan e-Penyertaan ini. Individu itu sendiri seharusnya faham bahawa sebarang risiko berhubung kebolehpercayaan sesuatu bahan di dalam ruangan ini adalah ditanggung oleh individu itu sendiri.
 10. Pihak pentadbir ruangan e-Penyertaan berhak meminda dan memadam mana-mana kenyataan/topik pada bila-bila masa tanpa memaklumkan kepada penulis kenyataan/topik berkenaan.
 11. Pihak pentadbir ruangan e-Penyertaan berhak meminda Polisi dan Garis Panduan e-Penyertaan ini pada bila-bila masa tanpa sebarang pengumuman/notis.
 12. Sebagai peserta atau mengeluarkan kenyataan dalam ruangan e-Penyertaan ini, anda termaktub dengan terma dan syarat Garis Panduan e-Penyertaan.

Kami prihatin tentang kebolehcapaian dan kami telah mereka bentuk laman web kami berdasarkan kepada prinsip reka bentuk termasuk mematuhi W3C’s Web Content Accessibility Guidelines 2.0. Garis panduan antarabangsa ini menjelaskan bagaimana untuk membuat laman web lebih mudah untuk Orang Kurang Upaya (OKU), dan kami percaya mereka juga membantu menjadikan laman web lebih mudah untuk digunakan untuk semua orang.

Kami sentiada melakukan ujian secara berkala menggunakan alat bantu yang telah ditetapkan oleh Garis Panduan MGPWA seperti berikut:

1. Ujian Kebolehcapaian - http://wave.webaim.org/report#/www.jmg.gov.my

Keputusan ujian pada 5 Julai 2014: 0 ralat dikesan.

2014-07-05 18-24-41

2. Ujian Kelajuan Laman Web - http://rapid.searchmetrics.com/en/seo-tools/site-analysis/website-speed-test,46.html

Keputusan ujian pada 5 Julai 2014: 7.8 saat (kurang daripada 10 saat).

2014-07-05 13-38-22

3. Ujian Pautan Rosak - http://validator.w3.org/checklink

Keputusan ujian pada 5 Julai 2014: Tiada pautan rosak.

2014-07-05 18-18-51

Jumpa ralat? Sila maklumkan kepada kami!

Jika anda mendapati apa-apa isu/ralat atau mempunyai kesukaran mengakses kandungan di laman web, sila maklumkan kepada kami.

Soalan umum atau komen

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, komen atau cadangan mengenai laman web, sila email hubungi kami menggunakan borang maklum balas yang disediakan. Terima kasih.

 

Your Privacy

This page explains our privacy policy which includes the use and protection of any information submitted by visitors.
 
If you choose to make any transaction or send an e-mail which contains  personal information, this information may be shared where necessary with other Government agencies so as to serve you in the most efficient and effective manner. An example might be in terms of resolving or addressing complaints that require escalation to other Government agencies.

Information Collected

No personal information will be gathered while you are using this website except for information given via e-mail.

What Happens When I Link to Another Site?

This web site contains links to other websites. This privacy policy applies only to our site and you should be aware that other sites linked by this web site may have different privacy policies and we highly recommend that you read and understand the privacy statements of each site.

Policy Amendments

If this privacy policy changes in any way, it will be updated on this page. Regularly reviewing this page ensures you are updated on the collected information, how it is used and under what circumstances, if any, it is shared with other parties.

Hak cipta Portal Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) dan kandungannya yang termasuk maklumat, teks, imej, grafik, fail suara, fail video dan susunannya serta bahan-bahannya ialah kepunyaan JMG kecuali dinyatakan sebaliknya. Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada JMG.

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) tidak akan bertanggungjawab untuk sebarang kehilangan atau kerosakan disebabkan oleh pengunaan apa-apa maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Online Services

Contact Information

Department of Mineral and Geoscience Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No. 2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Fax: (+603) 88716145/46
Email: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Stay Connected

Facebook-icon Twitter-icon Youtube-icon Blogger-icon RSS-icon
Mobile-icon jmg mobile qr code mobile apps icon
 
isms

Most Popular Keywords

Your browser doesn't support canvas.