Keratan Akhbar
A- A A+

SANDAKAN, 10 Julai (Bernama) -- Kerajaan akan melaksanakan program kesedaran bagi penduduk di sekitar Ranau dan Kota Belud menghadapi kejadian gempa bumi.

Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) negeri Sabah Rodzi Md Saad berkata ia merupakan tindakan susulan diambil oleh kerajaan berikutan kejadian gempa bumi pada 5 Jun lepas yang melanda beberapa daerah di negeri ini dengan kesan gegaran kuat di dua daerah itu.

Katanya menerusi program kesedaran awam itu, penduduk terlibat akan diberikan pendedahan mengenai gempa bumi dan latihan untuk menyelamatkan diri.

Program itu akan mula dilaksanakan pada bulan depan dan penduduk di Kampung Kiau menjadi kumpulan sasaran pertama, katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Menurutnya selain MKN, agensi lain yang akan terlibat pada program kesedaran itu ialah Universiti Malaysia Sabah, Jabatan Mineral dan Geosains serta Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Rodzi berkata penganjuran program kesedaran itu merupakan antara langkah diambil oleh kerajaan untuk memperkukuhkan tahap kesiapsiagaan dan Pengurusan Prosedur Operasi Standard Gempa Bumi di negeri ini.

Katanya pengurusan bencana di negeri ini memasuki satu era baharu berikutan kejadian gempa bumi pada bulan lepas.

Perkhidmatan Dalam Talian

Bancian

Pernahkah anda melawat Muzium Geologi?

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Lantai 20, Bangunan Tabung Haji,
Jalan Tun Razak, 50658 Kuala Lumpur.

Tel: (+603) 2161 1033
Faks: (+603) 2161 1036
Emel: info [at] jmg [dot] gov [dot] my

Sentiasa Berhubung

Facebook-iconTwitter-iconYoutube-iconBlogger-iconRSS-icon
Mobile-iconjmg mobile qr codemobile apps icon

Kata Kunci Popular

Your browser doesn't support canvas.