Keratan Akhbar
A- A A+

wt 02.1

KUALA TERENGGANU 6 Feb. - Mungkinkah fosil dinosaur ditemui di negara ini?

Ini tidak disangkal oleh ahli kaji bumi kerana negara ini mempunyai beberapa tempat batuannya berusia Jura Kapur antara 65 juta hingga 203 juta tahun yang sesuai untuk haiwan itu hidup di sini.

Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains (JMG), Datuk Yunus Abdul Razak berkata, bagaimanapun usaha mencarinya masih belum berhasil.

"Kami hanya menemui fosil tumbuhan dalam lingkaran usia itu di dalam lapisan batu pasir," katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas melawat lokasi penemuan fosil tumbuhan kuno berusia antara 270 hingga 340 juta tahun berhampiran kawasan projek pembinaan Empangan Paya Peda, Hulu Besut baru-baru ini.

Yunus menarik perhatian, Thailand yang berpengalaman menjejaki fosil hidupan itu berjaya menemui tulang femur kiri dinosaur di Khon Kaen yang terletak di timur laut negara itu pada tahun 1976.

Menurutnya, lokasi Khon Kaen yang mempunyai batuan berusia Jura Kapur mempunyai persamaan dengan Gunung Panti di Johor dan Gunung Gagau yang merupakan titik sempadan negeri Terengganu, Kelantan dan Pahang.

"Ekspedisi awal dilakukan pada tahun 1974 yang mana berjaya menemui beberapa fosil tumbuhan berusia Jura Kapur dalam lapisan batu pasir. Kajian terperinci telah dilakukan pada tahun 1990 diikuti 1982 dan 1983 di kawasan Sungai Cincin, Terengganu.

"Pada tahun 1997, ahli Persatuan Geologi Malaysia telah melaksanakan ekspedisi melalui Sungai Cincin, Terengganu.

"Menerusi cerapan geologi yang dijalankan, kita cuba mencari fosil yang telah ditemui oleh pengkaji terawal," katanya.

Yunus berkata, pada tahun 2008, pegawai JMG serta pengkaji dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) melakukan ekspedisi ke Gunung Gagau bagi membuat cerapan geologi, di samping mencari fosil baharu fauna dan flora.

Pihaknya berhasrat melakukan sekali lagi ekspedisi ke Gunung Gagau dan mungkin dengan kerjasama Thailand yang lebih berpengalaman dalam menjejaki fosil hidupan tersebut.

"Usaha itu akan diteruskan dan hasilnya kelak akan didedahkan untuk tatapan dan pengetahuan generasi akan datang," katanya.

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Senarai Perkhidmatan Online

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No. 2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Lihat Direktori Bahagian/Pejabat Negeri

Sentiasa Berhubung

Facebook-icon Twitter-icon Youtube-icon Blogger-icon RSS-icon
Mobile-icon jmg mobile qr code mobile apps icon
isms
 

Kata Kunci Popular

Your browser doesn't support canvas.