Pengumuman
A- A A+

PDRM dan JMG merupakan agensi yang memberi pemerakuan mengenai kompetensi pembedil dan penggunaan bahan letupan berdasarkan kuasa-kuasa yang diberi mengikut perundangan seperti Akta Bahan Letupan 1957, Akta Pembangunan Mineral 1994, Peraturan-Peraturan/Kaedah-Kaedah Kuari Negeri dan Peraturan-Peraturan Pembangunan Mineral (Peletupan) 2013.

Sehubungan itu, penyedia-penyedia kursus yang berminat menganjurkan kursus-kursus berkaitan pembedilan dikehendaki mengikuti silibus yang telah ditetapkan serta mengunakan khidmat penceramah-penceramah yang diperakui. Perakuan sebagai penceramah boleh diperolehi dengan mendaftar menggunakan Borang JMGLK/PK dan mengemukakan permohonan kepada JMG Ibu Pejabat.

Walau bagaimanapun, perakuan sebagai penceramah adalah berdasarkan kepada pemohon lulus tapisan keselamatan dan mempunyai kelayakan asas iaitu ijazah dalam bidang kejuruteraan (perlombongan, sumber mineral atau lain-lain yang setaraf) serta berpengalaman dalam bidang pembedilan dan bahan letupan sekurang-kurangnya lima tahun. Pengecualian boleh diberi kepada pemohon yang disahkan mempunyai pengalaman bekerja berkaitan dengan bahan letupan melebihi sepuluh tahun.

Sebagai peringatan, penggunaan khidmat penceramah yang tidak diperakui boleh menyebabkan kursus yang dianjurkan tidak diiktiraf. Kehendak pendaftaran penceramah ini tidak terpakai kepada staf PDRM atau JMG yang masih berkhidmat.

Senarai Perkhidmatan Online

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No. 2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Lihat Direktori Bahagian/Pejabat Negeri

Sentiasa Berhubung

Facebook-icon Twitter-icon Youtube-icon Blogger-icon RSS-icon
Mobile-icon jmg mobile qr code mobile apps icon
isms
 

Kata Kunci Popular

Your browser doesn't support canvas.