Pengumuman
A- A A+

Seperti yang telah dihebahkan sebelum ini, penukaran sijil juruletup atau sijil pembedil yang masih sah laku kepada Lesen Pembedil telah dilanjutkan sehingga 30.6.17. Walau bagaimanapun, Lesen Pembedil yang dikeluarkan dalam tempoh peralihan tersebut hanya sah laku untuk tempoh satu tahun sahaja. Sehubungan itu, PDRM dan JMG telah menetapkan pembaharuan Lesen Pembedil peralihan dikenakan syarat menghadiri Kursus Refresher (Ulangkaji).

Kursus Refresher akan ditawarkan oleh penyedia-penyedia kursus berdasarkan silibus yang ditetapkan dan penceramah yang diperakui oleh PDRM dan JMG. Pemegang Lesen Pembedil yang ingin mengikuti Kursus Refresher dinasihatkan mengikutinya seawal mungkin untuk mengelakkan kehabisan tempat. PDRM dan JMG telah menawarkan kepada beberapa pihak untuk mengendalikan Kursus Refresher seperti Institute of Quarrying Malaysia (IQM), Malaysia Quarries Association (MQA) dan Institute of Mineral Engineering Malaysia (IME). Sila hubungi penyedia kursus berkenaan untuk maklumat lanjut. 

Sebagai peringatan, pembaharuan Lesen Pembedil perlu dibuat sebulan sebelum tarikh luput lesen menggunakan Borang JMGLK/LPBagi pemegang yang berumur 60 tahun dan ke atas, disyaratkan mendapat perakuan Pegawai Perubatan (doktor) mengenai tahap kecergasan fizikal dan mental dengan menggunakan Borang JMGLK/BPK. Pemegang yang berumur kurang daripada 60 tahun yang dipercayai mempunyai masalah kecergasan juga dikenakan syarat yang sama.

Senarai Perkhidmatan Online

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No. 2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Lihat Direktori Bahagian/Pejabat Negeri

Sentiasa Berhubung

Facebook-icon Twitter-icon Youtube-icon Blogger-icon RSS-icon
Mobile-icon jmg mobile qr code mobile apps icon
isms
 

Kata Kunci Popular

Your browser doesn't support canvas.