Keratan Akhbar
A- A A+

BACHOK 31 Mei - Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar memperuntukan sebanyak RM20 juta di bawah pelan rancangan mengawal kebakaran hutan tanah gambut di seluruh negara dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-11(RMK-11).

Timbalan Menterinya, Datuk Hamim Samuri berkata, peruntukan itu antaranya bagi membina telaga tiub di kawasan berisiko tinggi berlaku kebakaran di kawasan hutan tanah gambut seperti di Sarawak, Johor, Terengganu, Pahang dan Kelantan.hamim samuriYB Datuk Ir. Haji Hamim bin Samuri

"Sehingga kini, 50 telaga tiub telah siap dibina di negeri-negeri berkenaan," katanya kepada pemberita ketika meninjau projek infrastruktur pencegahan kebakaran hutan tanah gambut di Kampung Beris Lalang di sini hari ini.

Hamim berkata, ini termasuk lima telaga tiub telah dibina di Bachok iaitu di Kampung Kual, Kampung Beah, Kampung Hujung Lidah, Beris Lalang dan Kampung Kuinin dan dua lagi dalam proses pembinaan di kawasan terbabit.

Beliau berkata, selain membina telaga tiub, pihaknya juga membina empangan kecil berhampiran telaga tiub terbabit bagi menakung air untuk digunakan ketika memadamkan kebakaran.

Katanya, penggunaan air dari telaga itu oleh anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), berjaya menyelamatkan kawasan hutan tanah gambut seluas 4,428 hektar di Bachok daripada musnah akibat kebakaran.

Beliau berkata negara-negara ASEAN seperti Indonesia, Brunei, Singapura dan Thailand telah bersetuju untuk berkongsi pengalaman di dalam mengawal kebakaran tanah gambut termasuk kaedah menggunakan kaedah telaga tiub.

Senarai Perkhidmatan Online

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No. 2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Lihat Direktori Bahagian/Pejabat Negeri

Sentiasa Berhubung

Facebook-icon Twitter-icon Youtube-icon Blogger-icon RSS-icon
Mobile-icon jmg mobile qr code mobile apps icon
isms
 

Kata Kunci Popular

Your browser doesn't support canvas.