Keratan Akhbar
A- A A+

SYA 3029

HULU TERENGGANU, 6 April (Bernama) -- Syarikat Teratai Tenang Enterprise Sdn Bhd, menjadi syarikat Bumiputera Terengganu yang pertama menjalankan perusahaan air mineral di Pantai Timur dengan pengeluaran air mineral 'Akiya'.

Pengurusnya Zakaria Yusoh berkata kilang air mineralnya terletak di kawasan seluas 6.5 hektar di Kampung Kepah, Kuala Berang di sini dan mengambil masa enam tahun untuk mengeluarkan air mineral berkualiti.

"Pada awalnya, memang saya tak tahu pun di bawah tanah (tapak) yang saya beli dan dijadikan kilang sekarang ini mempunyai sumber air mineral, tapi selepas mendapatkan khidmat nasihat daripada Jabatan Mineral dan Geosains, memang benar tanah tersebut terdapat sumber air mineral.

"Membina kilang dan mengusahakan air mineral ini bukan perkara yang mudah, saya menjual tanah serta beberapa aset lain untuk mendapatkan modal sebanyak RM2 juta sebelum mengusahakan air mineral ini yang telah enam bulan beroperasi," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas lawatan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Roslee Daud ke kilangnya Isnin.

Zakaria berkata sebelum dipasarkan, air tersebut telah melalui ujian oleh Jabatan Kimia Malaysia, Jabatan Nuklear Malaysia serta ujian kesihatan dan kebersihan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia.

"Dengan bantuan 20 pekerja menggunakan beberapa mesin memproses air mineral separa automatik, kami dapat mengeluarkan 10,000 botol air mineral berkuantiti 500 mililiter (ml) dan 1500 ml sehari yang dipasarkan di seluruh Terengganu serta Klang, Selangor.

Kalau mempunyai mesin automatik sepenuhnya, kami boleh mengeluarkan hingga 43,000 botol sehari," katanya.

Sementara itu, Roslee berkata kerajaan negeri bersama agensi-agensi pembangunan usahawan yang lain sentiasa memantau prestasi usahawan di negeri ini dan sedia memberi bantuan yang diperlukan usahawan.

Sumber foto: http://teganukita.my/air-mineral-akiya-produk-anak-terengganu/

Senarai Perkhidmatan Online

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No. 2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Lihat Direktori Bahagian/Pejabat Negeri

Sentiasa Berhubung

Facebook-icon Twitter-icon Youtube-icon Blogger-icon RSS-icon
Mobile-icon jmg mobile qr code mobile apps icon
isms
 

Kata Kunci Popular

Your browser doesn't support canvas.