Senarai Blog

Gotong Royong Mengindahkan Pejabat

Gotong Royong Mengindahkan Pejabat

Seremban, 2 Mac 2018 - Satu program Mini Gotong Royong telah diadakan di sekitar pejabat JMG Negeri Sembilan / Melaka bagi mengindahkan pejabat ini. Antara kawasan sasaran adalah di Perpustakaan dan Ruang Pejalan Kaki tingkat 1.

Ini adalah merupakan permulaan program gotong-royong sebelum program gotong royong perdana diadakan dan akan melibatkan seluruh ruang di pejabat ini.

Baca selanjutnya

PEMERIKSAAN TAPAK OPERASI KUARI UNTUK KELULUSAN EIA BAGI DOMINANT PROSPECT SDN. BHD., PULAU BANGGI, SABAH

PEMERIKSAAN TAPAK OPERASI KUARI UNTUK KELULUSAN EIA BAGI DOMINANT PROSPECT SDN. BHD., PULAU BANGGI, SABAH

KUDAT, SABAH (13 MAC 2018) : SELASA, Pemeriksaan tapak untuk operasi kuari oleh Dominant Prospect Sdn. Bhd. telah dijalankan pada 13 Mac 2018 (Selasa) oleh pegawai-pegawai dari Unit Perkhidmatan Lombong & Kuari, JMG Sabah. Pemeriksaan ini adalah untuk ulasan Quarry Scheme Report on Proposed Aggregate Quarry on Part of PL 056290370 at Banggi Island, Kudat District, Sabah yang telah disediakan dan kemukakan oleh Jurutera Perunding.

Baca selanjutnya

LATIHAN PEMBUATAN JUBIN SERAMIK

LATIHAN PEMBUATAN JUBIN SERAMIK

Pada awal bulan Mac yang lalu, Cawangan Teknologi Berasaskan Silika (CTBS), Pusat Penyelidikan Mineral (PPM) telah menghantar seramai empat(4) orang pegawai untuk menjalani latihan pembuatan jubin seramik. Latihan ini  diadakan selama tiga(3) hari bermula pada 6 - 8 Mac 2018 bertempat di Ceramic Research Centre Company, Klang Selangor. Empat(4) orang pegawai yang mengambil bahagian adalah Encik Mohd Idham bin Mustaffar, Pegawai Penyelidik Gred Q44, Encik Mohd Razli bin Mohd Latif, Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29, Encik Muhammad Azammudin bin Ahmad Fauzi, Pembantu Penyelidik Gred Q19 dan Cik Suzie Suliana binti Hashim, Pembantu Penyelidik Gred Q19.    

Objektif latihan ini adalah antara lain untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuan berkenaan dengan kaedah pembuatan jubin seramik secara hands-on yang berkait rapat dengan R&D pembuatan kaca-seramik yang dilaksanakan di CTBS sekaligus dapat meningkatkan kualiti R&D di CTBS khasnya.  Sambil menyelam minum air, pegawai yang menghadiri latihan tersebut juga dapat bertukar-tukar idea dan pendapat dengan peserta lain iaitu dari industri jubin seramik yang juga turut serta dalam program berkenaan.   

Baca selanjutnya

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No.2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Sentiasa Berhubung

Facebook-iconTwitter-iconYoutube-iconRSS-icon
Mobile-iconjmg mobile qr codemobile apps icon