Senarai Blog

TINJAUAN KE TAPAK STOR BASE CAMP RANAU, JMG SABAH

TINJAUAN KE TAPAK STOR BASE CAMP RANAU, JMG SABAH

RANAU, SABAH (12 FEBRUARI 2018) ISNIN : Ahli Jawatankuasa Penilaian Ruang Stor JMG Sabah telah membuat satu lawatan ke tapak stor di base camp Ranau susulan daripada mesyuarat jawatankuasa sebelum ini. Rombongan lawatan ini diketuai oleh Tn. Hj. Abdul Kadir bin Ahmad (Timbalan Pengarah JMG Sabah) selaku pengerusi jawatankuasa tersebut.

 

Baca selanjutnya

MENGGALAK PERLOMBONGAN LOGAM DI SABAH

MENGGALAK PERLOMBONGAN LOGAM DI SABAH

KOTA KINABALU, SABAH (12 FEBRUARI 2018) ISNIN : Satu perbincangan antara pihak yang berminat (dengan perlombongan) dari Australia dan JMG Sabah telah berlangsung selama sejam di Pejabat JMG Sabah (Bilik Mesyuarat Chormite).  JMG Sabah telah memberikan penerangan tentang proses perlombongan bermula dari tahap prospecting serta peranan agensi-agensi yang terlibat.  Tuan Pengarah JMG Sabah turut terlibat dalam perbincangan tersebut disamping pegawai-pegawai beliau iaitu En. Mohd. Shafreen bin Mad Isa (Pegawai Geosains - Unit Lombong Pembangunan Lombong & Kuari) dan En. Cleafos Totu (Pegawai Geosains - Unit Sumber Mineral).

8c892a7d-643c-4d10-ae3e-9cf81b81c92e

Gambar di atas (pihak yang berminat dari Australia)

 

FIT MALAYSIA 2018 #FITNEGERISEMBILAN

FIT MALAYSIA 2018 #FITNEGERISEMBILAN

Port Dickson, 11 Februari 2018 – Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) dengan kerjasama Rainbow Jersey Events sekali lagi bekerjasama menjayakan Fit Malaysia 2018 bertempat di Pantai Batu 1, Port Dickson. #fitnegerisembilan kali ini mempertaruhkan dua kategori iaitu 5km Fun Run & 10km Terbuka Lelaki & Perempuan dan 10km & 30km Fun Ride. Tiada sebarang bayaran dikenakan bagi setiap penyertaan malah peserta yang menghabiskan larian atau aktiviti berbasikal turut menerima snek makanan, medal dan cabutan nombor bertuah.

Acara dimulakan seawal jam 7:30 pagi yang turut disertai dengan aktiviti senaman zumba. JMGNSM diwakili oleh dua orang riders iaitu Encik Jefri Bin Mohamad dan Encik Zulkefly Bin Ahmad yang mana masing-masing menyertai kategori 30km Fun Ride.

Baca selanjutnya

MAJLIS PENYAMPIAN WATIKAH PELANTIKAN PENGARAH-PENGARAH JMG NEGERI

MAJLIS PENYAMPIAN WATIKAH PELANTIKAN PENGARAH-PENGARAH JMG NEGERI

PUTRAJAYA, 8 Februari- Satu majlis penyampaian watikah pelantikan kepada pengarah –pengarah JMG negeri telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, Ibu Pejabat, JMG Malaysia. Watikah pelantikan tersebut telah disampaikan oleh YBhg. Datuk Shahar Effendi bin Abdullah Azizi,Ketua Pengarah JMG Malaysia. Pada majlis itu juga Pengarah JMG  Terengganu, En Azemi bin Hj Eki yang memulakan tugas pada 16 Januari 2018 yang lalu ,turut serta menerima watikah pelantikan tersebut.

Program Menawan Puncak 2.0 : Gunung Angsi

Program Menawan Puncak 2.0 : Gunung Angsi

Kuala Pilah, 1 Februari 2018 - Seramai 10 orang kakitangan JMG NSM telah berjaya menawan puncak Gunung Angsi di dalam Program Menawan Puncak 2.0 pada 1 Februari 2018 yang lalu. Program yang telah dianjurkan oleh Kelab Sukan dan Kebajikan JMG NSM (KESMiG) bersama Unit Latihan JMG NSM ini adalah merupakan program pendakian yang kedua pada tahun ini selepas pendakian pertama di Gunung Datuk.

Baca selanjutnya


Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No.2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Sentiasa Berhubung

Facebook-iconTwitter-iconYoutube-iconRSS-icon
Mobile-iconjmg mobile qr codemobile apps icon