Senarai Blog

TAKLIMAT DAN PEMBENTANGAN WAKIL JMG SABAH KEPADA PIHAK SESB

TAKLIMAT DAN PEMBENTANGAN WAKIL JMG SABAH KEPADA PIHAK SESB

KOTA KINABALU, SABAH (19 JANUARI 2018), JUMAAT : Satu sesi taklimat dan pembentangan berkenaan kejadian tanah rumah di kawasan Sepanggar telah diadakan di Wisma SESB yang dipengerusikan oleh Pengarah Urusan (Bahagian Transmisi) SESB, Pn. Ir Racheal Lim.

JMG Sabah diwakili oleh Dr. Frederick Francis Tating (Ketua Aktiviti Geologi Kejuruteraan) telah membentangkan punca kejadian tanah runtuh di kawasan Sepanggar yang melibatkan menara elektrik SESB di sana. Turut hadir En. Ahmad Khairut Termizi dan En. Goh Khean Seong (Pegawai Geosains, JMG Sabah). Antara yang membuat pembentangan dalam taklimat tersebut adalah kakitangan SESB sendiri dan wakil daripada Suruhanjaya Tenaga.

sesb miting1

                             Foto Udara Kawasan Sepanggar

sesb miting2

                Taklimat oleh Dr Frederick Francis Tating

sesb miting3

Gambar semasa lawatan tapak, di belakang menunjukkan di mana tiang menara menjadi bengkok.

 

Sumber Photo : En. Goh Khean Seong

Sumber Maklumat : En. Ahmad Khairut Termiz dan En. Goh Khean Seong

 

 

 

Kerjasama pintar bersama Abada Venture, sejarah baharu telah tercatat

Kerjasama pintar bersama Abada Venture, sejarah baharu telah tercatat

Tanggal 16 Januari 2018 merupakan satu detik bermakna bagi Pusat Penyelidikan Mineral (PPM), Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) di mana pihak PPM, JMG secara rasminya telah menjalinkan kerjasama pintar bersama pihak Abada Venture Sdn Bhd dalam Majlis Menandatangani Kertas Kerjasama Pintar yang berlangsung di dewan seminar di sini.

Majlis tersebut dihadiri oleh Pengerusi Eksekutif Abada Venture Sdn Bhd, Tn Hj Idris Bin Muhamud dan rombongan, serta Pengarah PPM, Tn Hj Md Muzayin Bin Alimon, Timbalan Pengarah iaitu En Aminudin Bin Mahmud, ketua-ketua cawangan, dan para pegawai penyelidik.

Idea untuk menjalinkan kerjasama ini tercetus hasil daripada pertemuan antara pihak pengurusan Abada Venture Sdn Bhd dengan pihak pengurusan PPM dan  Cawangan Teknologi Pemprosesan Mineral (CTPM) pada 10 November tahun lepas di PPM.

Tahniah kepada Ketua Projek PPM, YBrs Dr Ismail Bin Ibrahim serta pasukan CTPM kerana telah mengambil inisiatif untuk memulakan usahasama dengan pihak Abada Venture dalam sektor perlombongan bijih besi. Kerjasama yang dibuat adalah mengenai ‘Program Perundingan Peningkatan Kemahiran Pembangunan dan Pemindahan Teknologi Pemprosesan Sumber Mineral Terutamanya Dalam Industri Perlombongan Bijih Besi’.

Baca selanjutnya

Maklumat Perhubungan

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia,
Aras 9, Menara PjH,
No.2, Jalan Tun Abdul Razak,
Presint 2, 62100 PUTRAJAYA.

Tel: (+603) 88716000
Faks: (+603) 88716145/46
Emel: helpdesk [at] jmg [dot] gov [dot] my

Sentiasa Berhubung

Facebook-iconTwitter-iconYoutube-iconRSS-icon
Mobile-iconjmg mobile qr codemobile apps icon